- Blog/
Er det sådan censur ser ud?
Jeg valgte fra starten at alt indhold om den nye coronavirus på FOLKETS skulle være frit tilgængeligt for alle. Også selvom jeg vidste at den beslutning ville komme til at koste mig en del penge.
Jeg fulgte virkelig meget med. Nok for meget. Brugte al min tid på at følge udviklingen i andre lande. Og jeg brugte naturligvis tid på at advare danskerne om at coronavirus var en alvorlig sag. Ikke “bare en influenza”.
Denne indsats fra min side blev bestemt ikke belønnet på Facebook. Her havde mine indlæg om coronavirus stort set ingen gennemslagskraft. I hvert fald ikke i forhold til andre ting jeg til dagligt skriver om.
Men til min store glæde, så kompenserede trafikken fra Google for manglen på Facebook. Når man bruger tid på noget vigtigt, og mener at man har noget at byde ind med, så er det rart at det rent faktisk kommer ud og gør gavn.
Og det gør oplysning og information jo kun hvis folk rent faktisk for dem at se.
Men så skete der for et par dage siden noget underligt. Jeg bemærkede hurtigt at trafikken til FOLKETS faldt en del. Ret abrupt.
Delingerne på Facebook de klarede sig hverken bedre eller dårligere end andre delinger om coronavirus. Så der var noget andet i gære.
Jeg tjekkede så i Googles søgekonsol. Og fik der bekræftet min mistanke.
På få dage var FOLKETS skubbet fra en placering på side et til en placering ned på side tre for søgeordet ‘corona’. Det er alligevel noget af et “drop”.
Så nu står jeg i den situation at jeg ikke får trafik fra hverken Facebook eller Google. Endda på et område hvor jeg har bidraget med væsentlige indlæg før de fleste andre her i landet.
Og jeg aner ikke hvorfor. Jeg aner det virkelig ikke.
Men det får mig da til at tænke over den magt Google og Facebook har. Og den magt staten har med Google og Facebook som proxier.
Jeg kan ikke konkludere at der er tale om censur. Og måske er censur slet ikke det rigtige ord. Måske er det bare en fluktuation.
Men effekten er den samme; folk kommer ikke til at læse det jeg skriver.
Det må jeg leve med. Og jeg håber da på et comeback.
Og uanset hvad er det trods alt betydeligt bedre at blive usynliggjort i den digitale verden end at blive “taget ud” i den virkelige.